Vertebroplastia, eficientă în stabilizarea fracturilor coloanei vertebrale și reducerea durerii

//Vertebroplastia, eficientă în stabilizarea fracturilor coloanei vertebrale și reducerea durerii

vertebroplastia

Pusă sub presiune tot timpul, riscul accidentării coloanei vertebrale este în permanență mare. Făcând abstracție de celebrele discopatii, scolioze și hernii de disc, osteoporoza, spre exemplu, este una dintre afecțiunile care predispune coloana vertebrală la fracturi de compresie.

Osteoporoza reprezintă afecțiunea care se manifestă prin scăderea cantității de masă osoasă sau o diluare a oaselor care poate apărea la orice vârstă. Astfel, partea din față a vertebrei în cauză cedează sub presiunea corpului și duce la tasarea ei, adică colapsarea formei ei originale de la un dreptunghi sau pătrat, la un trapez și ulterior, fără stabilizare, la un triunghi. Durerea și efectuarea activităților zilnice cu dificultate sunt inevitabile și de mult ori îi țintuiesc pe pacienti la pat.

Considerată una dintre procedurile minim invazive datorită abordului percutan, adică fără incizie, vertebroplastia are ca scop stabilizarea fracturii coloanei vertebrale și stoparea durerii cauzate de fractură.

Cum se desfășoară vertebroplastia?

Procedura se desfășoară sub anestezie locală și constă în introducerea unui ac mic de biopsie spre osul fracturat cu ajutorul echipamentelor speciale cu raze X. Odată ce acul este în poziția potrivită, un ciment osos este injectat în os, umplând spațiile din acesta pentru a-l stabiliza. Acul este apoi îndepărtat, cimentul întărindu-se în aproximativ 10 minute, în tot atât timp stabilizându-se și vertebra afectată. Procedura durează, în general, aproximativ o oră pentru fiecare vertebră care este tratată. Externarea se face la câteva ore după terminarea procedurii.

Care sunt efectele secundare ale vertebroplastiei?

Dacă durerea este cauzată de o fractură fină sau foarte mică, cunoscută sub numele de microfractură, aceasta se va ameliora în câteva ore de la efectuarea procedurii. Totuși, ați putea avea un mic disconfort timp de 2 zile în zonele unde s-a introdus acul, iar după 24 de ore se poate relua activitatea normală.

Unele disconforturi minore de la plasarea acului și vânătăile pot fi experimentate în mușchii spate timp de o zi sau cam așa ceva. După procedură, va trebui să stați pe o durată de 2 ore. După 24 de ore vă puteți relua activitățile zilnice.

Care sunt beneficiile vertebroplastiei?

Unul dintre beneficii constă în faptul că are o rată mare de succes, aproximativ 80%, potrivit specialiștilor, în eliminarea durerii și restabilirea mobilității. Un al beneficiu este că se poate efectua de mai multe ori dacă aveți mai multe fracturi osoase.

Ce se întâmplă după intervenție?

După vertebroplastie veți fi monitorizat în sala de recuperare timp de aproximativ 2 ore, urmând ca apoi să fiți externați, nu înainte de a fi instruiți de către medic despre cum trebuie să aveți grijă de coloana vertebrală. În cazul în care simțiți anumite dureri suplimentare sau aveți alte probleme este posibil să rămâneți internați peste noapte.

Chiar dacă durerile se ameliorează frecvent imediat după intervenție, vindecarea osului se face în aproximativ trei luni. După intervenție, este indicat ca activitatea pe care o executați să fie moderată și să evolueze pe măsură ce avansează și recuperarea.

Un aspect absolut critic, frecvent ignorat de pacient, este necesitatea recuperării medicale și aici echipa de kinetoterapeuți joacă un rol esențial în stabilizarea musculaturii care, fiind slăbită, a dus la descărcarea greutății corpului în vertebrele osteoporotice și apoi colapsul lor.

De asemenea, datorită statului la pat prelungit, pacienții pierd importantă masă musculară care, mai departe, agravează starea pacientului și duce des la colapsuri adiacente.

Un ultim aspect este cel de tratament al osteoporozei la un medic specializat – aceștia fiind endocrinologii sau reumatologii.

De preferat este, ca indiferent de situație, să ascultați sfatul medicului, nu să credeți tot ceea ce citiți pe Internet. În acest sens, echipa de medici Health360 specializați în Terapia Durerii 360 vă stă oricând la dispoziție și poate fi contactată aici.

 

2019-02-13T19:08:08+00:00