Tot ce trebuie să știi despre balonul gastric

//Tot ce trebuie să știi despre balonul gastric

balon-gastric

Balonul gastric reprezintă o alternativă a chirurgiei bariatrice pentru persoanele cu Indicele de Masă Corporală mai scăzut, mai exact cele care deși au kilograme în plus nu se încadrează la obezitate morbidă. Majoritatea pacienților pierd între 20 și 50 de kilograme pe o perioadă de șase luni. Acest balon este eficient, nu necesită intervenție chirurgicală și poate fi plasat în câteva minute.

Sunt potrivit pentru balonul gastric?

Balonul gastric este dedicat persoanelor care au Indicele de Masă Corporală între 30 și 40 și nu au suferit anterior nicio operație de scădere în greutate. Verificați-vă Indicele de Masă Corporală!

Cum funcționează balonul gastric?

Balonul gastric lucrează în două moduri pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate:

 1. Reduce semnificativ capacitatea de stocare a stomacului. Stomacul mediu are un volum de 1,5 litri, iar balonul gastric mediu ocupă aproape jumătate din acest spațiu. Astfel, doar aproximativ 60% din stomac este disponibil pentru hrană. Din punct de vedere fizic, nu veți putea mânca la fel de mult la o singură masă cum o făceați înainte.
 2. Cel mai mare beneficiu poate fi faptul că balonul restricționează trecerea liberă a alimentelor și a apei încetinind, practic, trecerea prin stomac, făcându-vă să vă simțiți sătul mult mai rapid.

Cât timp trebuie să țin balonul gastric?

De obicei, balonul gastric este făcut să reziste în stomac timp de 6 luni. După această perioadă este dezumflat și îndepărtat endoscopic.

Avantaje și dezavantaje

Ca și în cazul operației de scădere în greutate, există avantaje și dezavantaje.

AVANTAJE

 • nu necesită intervenție chirurgicală;
 • este rapid și ușor de pus;
 • rezultatul este vizibil și semnificativ;
 • poate duce la o pierdere în greutate pe termen lung atunci când este utilizat împreună cu un program de nutriție și exerciții fizice;
 • senzația de sațietate apare mai rapid.

DEZAVANTAJE

 • apariția acidului gastric frecvent pe durata tratamentului;
 • stări frecvente de greață și vărsături;
 • vărsături imediat după masă în primele săptămâni;
 • apariția crampelor stomacale;
 • probleme cu somnul;
 • este temporar.

Înainte de procedură

Înaintea intervenției cu 6 ore nu trebuie să mâncați absolut nimic deoarece după umflarea balonului s-ar putea să aveți o senzație de greață. Procedura durează aproximativ 20 de minute, iar în funcție de tipul balonului este posibil să vi se administreze un sedativ.

Recuperarea după intervenție

Imediat după plasarea balonului veți simți un disconfort care poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Unele disconforturi sunt normale, dar trebuie să raportați orice simțiți anormal sau dureros chirurgului.

În prima săptămână după operație, este posibil ca senzația de foame să nu existe. Totodată, senzația de greață ar putea crește în funcție de alimentele ingerate.

În primele 2 săptămâni, bărbații pot pierde între 4 și 7 kilograme, pe când femeile ar putea pierde între 2 și 4 kilograme.

În săptămânile 3-6 veți observa faptul că apetitul continuă să devină mai puternic și capacitatea de a tolera mai multe alimente va crește. Trebuie să continuați să mâncați încet, să urmăriți ceea ce mâncați și să fiți atenți la semnele de disconfort. Sughițurile, refluxul de acid și grețurile indică faptul că ați mâncat prea mult sau prea repede.

În săptămânile 7 – 12 trebuie să continuați să scădeți în greutate, de obicei, la un nivel mai scăzut decât în primele 6 săptămâni. Continuați să vă concentrați pe alimentele pe care vreți să le consumați și implementați un program de exerciții fizice care vă poate ajuta în procesul de pierdere în greutate și pe care să îl puteți menține și după perioada în care ați avut balonul gastric.

În timpul săptămânilor 12-26 trebuie să vă concentrați asupra menținerii pierderii în greutate. Este important să învățați cum să mențineți acest proces concentrându-vă asupra unei diete sănătoase și a unui program durabil de exerciții fizice.

Îndepărtarea balonului gastric

După 6 luni, balonul este îndepărtat prin endoscopie și vi se va administra un sedativ ușor înaintea procesului de îndepărtare. Balonul este dezumflat, apucat și îndepărtat cu un grasper introdus prin cavitatea bucală.

Viața după balonul gastric

Viața după balonul gastric depinde strict de voi. Dacă până atunci știați că acesta vă ajută să scăpați de kilogramele în plus, din momentul scoaterii acestuia trebuie să faceți în așa fel încât să continuați acest proces. Bucurați-vă de faptul că ați câștigat cunoștințe despre o alimentație sănătoasă și că exercițiile fizice fac parte din rutina zilnică.

După scoaterea balonului gastric concentrați-vă pe:

 • mâncatul mai ușor;
 • planificarea meselor;
 • alegerea alimentelor bogate în nutrienți;
 • eliminarea fast-food-ul și sucurilor;
 • continuarea exercițiilor fizice.

Balonul gastric reprezintă una dintre soluțiile non-invazive pentru scăderea în greutate. În acest sens, echipa de medici Health360 specializați în Obezitate 360 vă stă la dispoziție și poate fi contactată aici.

2019-02-13T19:08:37+00:00