Terapia durerii 360 2019-06-04T11:27:28+00:00

TERAPIA DURERII 360

La Centrul de Diagnostic și Tratament Provita “multidisciplinaritatea” este unul dintre cuvintele cheie. Medici cu diferite specializări lucrează împreună pentru a diagnostica și a trata cauza durerii tale. Este bine de știut că multe dintre dureri nu sunt o ameninţare imediată pentru sănătate şi pot fi tratate conservator. La noi, pentru că oferim o plajă largă de tratamente, durerea poate fi evaluată din perspectiva mai multor arii medicale:

Specialitati conexe terapia durerii

 • Neurologie – reprezintă ramura medicinei care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul tuturor bolilor și afecțiunilor sistemului nervos central și periferic, inclusiv învelișurile lor, vasele de sânge și țesuturile care răspund la stimuli, cum ar fi mușchii.
 • Chirurgie – reprezintă specialitatea medicală care folosește tehnici manuale și instrumentale operative asupra unui pacient cu scopul de a investiga sau trata o afecțiune patologică, pentru a ajuta la îmbunătățirea funcțiilor corpului sau de a repara zonele afectate.
 • Neurochirurgie – este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea, prevenirea, tratamentul chirurgical și vindecarea tulburărilor care afectează orice parte a sistemului nervos, inclusiv creierul, măduva spinării, nervii periferici și sistemul vascular cerebral.
 • Ortopedie – reprezintă specialitatea medicală concentrată asupra rănilor și bolilor sistemului musculo-scheletic al corpului. Acest sistem complex include oasele, articulațiile, ligamentele, tendoanele, mușchii și nervii și permite omului să se miște, să lucreze și să fie activ.
 • Imagistică – este specialitatea medicală care reunește mai multe proceduri utilizate în terapie pentru a schimba atitudinile, comportamentul sau reacțiile fiziologice. Ca proces mental, imagistica este definită ca “orice gând care reprezintă o calitate senzorială”. Aceasta include, pe lângă partea vizuală, toate simțurile: auditiv, tactil, olfactiv, proprioceptiv și kinestezic.
 • Kinetoterapie – este terapia realizată cu ajutorul mișcărilor. Aceasta are ca scop refacerea echilibrului la nivelul organismului din punct de vedere al sistemelor muscular și osos, dezechilibru care, în timp, poate duce la apariția unor grave probleme de sănătate.
 • Psihologie – este știința comportamentului și a minții, inclusiv a fenomenelor conștiente și inconștiente, precum și a gândirii. Psihologia își propune să înțeleagă indivizii și grupurile de indivizi prin stabilirea unor principii generale și cercetarea unor cazuri specifice.
 • Diabet Zaharat și Boli de Nutriție – descrie un grup de afecțiuni metabolice în care o persoană are hiperglicemie (zahăr în sânge) sau producția sa de hormoni este insuficientă fie pentru că celulele organismului nu răspund corect la aceștia, fie amândouă.
 • Oncologie – este ramura medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea cancerului. Originea etimologică a numelui vine de la cuvântul grecesc ónkos care înseamnă tumoare și logos care înseamnă cuvânt.

Ce este terapia durerii?

De cele mai multe ori, durerea este înțeleasă ca un simptom al unei boli de fond și nu ca o boală în sine. Simptom cu care mulți rămân chiar și după ce boala a fost tratată și vindecată. Mai mult decât atât, pe măsură ce trece timpul, acest simptom devine tot mai sever.

Apărută în urmă cu aproximativ 30 de ani, terapia durerii se ocupă cu tratarea bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronică sau subacută ce afectează calitatea vieții. Practic, terapia durerii reprezintă un cumul de investigații amănunțite și terapii care au ca scop principal găsirea cauzelor durerii și tratarea lor.

Ce patologie are terapia durerii?

Potrivit specialiștilor în terapia durerii, majoritatea pacienților prezintă dureri axiale de tip hernii cervicale, toracale, lombare, dureri sacroiliace de cauză mecanică (zona pelviană), sindrom de articulații mici fațetare sau sindrom discogen, neuralgie postherpetică, durere fantomă postamputare, dureri la nivelul călcâiului, durere neuralgică după deschiderea pe cale chirurgicală a cutiei toracice, durere pelvină și abdominală cronică (prostatită cronică, cistită interstițială, postchirurgicală, postiradiere, neoplazică și așa mai departe), durerea din pancreatita cronică (angina pectorală), dureri de cap, durerea orofacială.

Dr. Ovidiu Palea, singurul medic român certificat în terapia durerii de World Institute of Pain

Partea critică a specialităţii noastre este diagnosticarea cauzei durerii. Scopul nostru este să ne unim forţele pentru a depista provenienţa durerii şi modul în care o putem eradica.Terapia Durerii este rezultatul unei munci în echipă, în mod frecvent cu medici de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, psihologi şi, nu în ultimul rând, medici de recuperare medicală şi kinetofizioterapeuţi.

Am început singur, cum se începe peste tot, că așa este viața și șansa a fost să întâlnesc oameni foarte pasionați și foarte preocupați și încercăm, încet, să lărgim cercul. Am avut neurologi colaboratori cu care făceam echipă și discutam cazul și vedeam împreună cât de afectat este nervul și ce indicații are pacientul, în funcție de cum arată anumite investigații. Am avut, uneori, radiologi lângă mine, cu care am discutat filmările de imagistică. Încet-încet, am reușit să aducem o echipă de neurochirurgi ortopezi și, de departe, cel mai mare succes a fost echipa de recuperare și de kinetoterapie, fără de care nu poți face nimic. Echipa este foarte performantă și reușește să motiveze pacientul. De fapt, aici este cheia. Ei, toți, fac recuperare o lună, hai, două! Dar după aceea te ia viața pe sus, nu ai ai timp, nu mai ai motivație, pentru că nu mai ai durere și foarte mulți își pierd preocuparea și nu mai fac nimic.”, medic specialist în Terapia Durerii din cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament Provita, dr. Ovidiu Nicolae Palea.

Care sunt procedurile folosite în terapia durerii?

Pentru a localiza precis durerea și a afla cauzele acesteia, terapia durerii presupune diverse proceduri de diagnosticare, cele de bază fiind:

BLOCAJUL RAMIFICAȚIILOR MEDII

Ramurile mediane sunt nervi foarte mici care ne fac să simțim durerea provenită de la articulațiile mici care asigură legătura dintre vertebrele coloanei vertebrale. Se blochează nervii prin injectarea unui anestezic în apropierea lor pentru a vedea dacă acestea sunt sursa durerii. Această procedură nu este dureroasă, cu excepția unei mici înțepături.

BLOCAREA NERVULUI DE LA RĂDĂCINĂ

Se face prin injectarea unui anestezic local împreuna cu o substanță cu durată lungă de acțiune (de săptămâni de zile) în proximitatea nervului spinal bănuit simptomatic pentru a vedea dacă acesta este sursa durerii. Substanța activă acționează împotriva inflamației nervului și astfel atenueză frecvență și chiar elimină durerea.

DISCOGRAFIA

Această procedură, la fel ca și celelalte, face parte din cadrul terapiei durerii și se efectuează în cazul în care discul este suspectat că este sursa durerii. Se introduce un ac de ghidare în mijlocul discului și apoi se introduce, substanța de contrast în disc. Acest lucru ajută la vizualizarea structurii discului în primul rând, dar se urmărește și dacă manevra provoacă durere. În mod normal un disc sănătos nu doare la injectare. Dacă apare o durere concordantă atunci se confirma ipoteza că sursa durerii de mijloc este din acest disc.

Care sunt procedurile terapeutice folosite în terapia durerii după depistarea durerii?

Odată cunoscută sursa durerii, specialiștii în terapia durerii vor recomanda proceduri suplimentare. Marea majoritate a procedurilor pot face ca durerea să dispară sau, în cazurile severe ca de exemplu la pacienții cu multiple operații pe coloană, să aibă o atenuare consistentă.

Printre cele mai frecvent utilizate proceduri terapeutice se numără:

ABLAȚIA TERMICĂ PRIN RADIOFRECVENȚĂ

Ablația termică prin radiofrecvență sau ablația termică RF folosită în terapia durerii este o procedură în care, cu ajutorul anesteziei locale, se utilizează un ac special al cărui vârf se încălzește la o temperatură controlată prin transformarea energiei electrice în energie termică.

Vârful acului este plasat alături de nervii diagnosticați ca sursă a durerii. Acesta creează o temperatură relativ ridicată (80-85o C) pe un câmp de câțiva milimetri deci, implicit, și nervul care conduce durerea, fapt ce duce la întreruperea transmiterii durerii către creier.

Aceste ablații se fac la multe structuri, câteva exemple fiind spondilartroza, gonartroza, coxartroza, nevralgii pudendale, nevralgii de trigemen, nevralgii postherpetice, nevralgii intercostale, precum și în oncologie când tumorile invadează structuri dureroase – spre exemplu, la cancerul pancreatic, genital, metastaze vertebrale și altele.

RADIOFRECVENȚA PULSATĂ

Radiofrecvența pulsată utilizată în cadrul terapiei durerii este la fel ca ablația termică prin radiofrecvență din punct de vedere al procedurii, singurul lucru care diferă între cele două este energia furnizată. În cazul acesta, energia furnizată este intermitentă și mai scăzută (42-45 o C). Se emite un câmp magnetic de către vârful acului în locul unei temperaruri ridicate – câmp care interacționează cu neuronul sau plexul nervos și modifică tramsiterea durerii.

Se practică pe nervi micști cum ar fi nervii spinali, nevralgia Arnold, sindromul de durere pelvină.

TRATAMENT INTRADISCAL AL DISCULUI CU DENERVARE POSTERIOARĂ (DISC FX)

Discul FX este un sistem inovator ce permite abordarea, în condiții de siguranță și eficacitate, unui disc fără a afecta structurile din jur. Această metodă a terapiei durerii îți oferă o opțiune în cazul în care tratament conservator a eșuat sau e depășit pentru a evita o intervenție chirurgicală majoră cu implicații ireversibile asupra anatomiei coloanei vertebrale. Este o procedură de acces minimal efectuată pe bază de ambulatoriu, iar avantajul este că poți merge acasă în aceeași zi.

Procedura constă în trei faze: în primă fază, discul este accesat cu un ac special cu care se îndepărtează o parte din țesutul interior degradat. Apoi, folosind o sondă de radiofrecvență, discul dureros este denervat și fisurile din disc sunt sigilate pentru a minimiza riscul de a hernia.

 • Vertebroplastia – se aplică pentru vertebrele tasate sau fracturate din cauza osteoporozei sau a metastazelor vertebrale. Este o intervenție de zi, cu anestezie locală și sedare, prin care se pune un ac în corpul vertebral și se injectează ciment care sudează vertebra. În cazul tumorilor, pacientul trebuie să facă apoi radioterapie sau chimoterapie după cum recomandă medicul oncolog
 • Kyphoplastia/chifoplastia – are aceeași indicație ca și verteroplastia, numai că și înalță vertebra colapsată, având un risc mai mic de complicații
 • Osteocool – se aplică metastazelor veterbrale având avantajul că tumora locală este distrusă integral nemaiavând nevoie de tratament complementar local/radioterapie ca în cazul vetebroplastiei. Este tot o intervenție de zi. Se evită intervențiile chirurgicale majore precum corpectomia cu reconstrucție.

Care sunt procedurile minim-invazive folosite în terapia durerii după depistarea durerii?

Intervențiile endoscopice – reprezintă o revoluție în terapia colonei vertebrale. Este diferență între operație pe cord deschis și stent-urile cardiace!

Avantajele majore ale intervențiilor endoscopice sunt:

 •  se efectuează sub sedare și locală, evitând riscurile anesteziei generale și riscurile postoperatorii
 • sunt intervenții de zi, adică pacientul pleacă acasă la 2 ore dupa intervenție
 • au recuperare medicală rapidă pentru că pacientul pleacă pe picioare acasă, iar de a doua zi merge, chiar se recomandă să petreacă minim de timp în pat
 • kinetoterapia se începe imediat postintervențional, ceea ce duce la o perioadă mai scurtă de recuperare și stabilizare musculară
 • riscuri mai mici decât intervențiile clasice pe coloană
 • în intervențiile clasice pe coloană se incizează mușchi, ligamente, structuri osoase care participă la stabiliatea coloanei. Ca o consecință, deși se elimină hernia sau osteofitul care creează durerea, se realizează o destabilizare a echilibrului coloanei care e inevitabilă și care, în timp, are consecințe de asumat: rehernieri, accentuarea artrozei articlare și a durerilor lombare, avansarea stenozelor de canal, activarea herniilor de la celelalte nivele, fibroze ireversibile pe rădăcinile nervoase. Aceste fibroze dau un sindrom cu durere severă – sindromul postlaminectomie, un sindrom foarte deblitant. În intervențiile endoscopice pentru că nu se incizează nimic și nu se taie nicio structură, ci doar se dilată, această instabilitate este evitată. În plus nu există fibroză postoperatorie pe radacina unde era hernia simptomatică și, ca atare, riscul de sindrom postlaminectomie este incomparabil mai mic.

Printre acestea se numără:

 1. Epiduroscopia– un cateter special este introdus prin sacru în canalul spinal  (în cazul durerilor de spate) sub anestezie locală și cu ajutorul razelor X. Un endoscop este introdus prin ac, iar țesutul fibros este îndepărtat utilizând ablația laser sau prin radiofrecvență. Este o inervenție care ajută un procent mare de pacienți disperați cu durere dupa operațiile pe coloană – sindrom postlaminectomie, stenoze moderate de canal spinal, hernii mici.
 2. Discectomia endoscopică – sub controlul razelor X, este introdus un ac la nivelul herniilor mari și migrate. Pe acest ac, printr-o serie de dilatări succesive se plasează endoscopul spinal la nivelul discului patologic și se extrage fragmentul herniat. Este o intervenție care are rezultate deosebit de bune inclusiv la pacienții deja operați de hernie și care reherniază!
 3. Rizotomia endoscopică– sub ghidarea razelor X, un endoscop este plasat în zona ramificației mediane a nervului spinal. Ulterior, țesutul din jurul ramurii este vizualizat, apoi se disecă cu un dispozitiv steril pentru a permite vizualizarea structurii nervului. În cele din urmă, ramura mediană este coagulată cu o sondă de radiofrecvență sub vizualizarea directă a unui endoscop. Avantajul față de procedeul similar cu ac este o durată mult mai lungă a rezoltuției durerii.
 4. Foraminoplastia endoscopică  – se aplică în cazul stenozei nervului la ieșirea din canalul spinal. Alternativa de decompresie chirurgicală este o operație mare cu anestezie generală și recuperare lungă. În acest caz prin abord lateral se lărgește gaura pe unde ies rădăcinile nervoase fără a viola stabilitatea coloanei vertebrale cum se întâmplă în cazul operațiilor deschise.
 5. Decompresia interlaminară endoscopică – se pretează pentru stenozele de canal spinal
 6. Neurostimulatorul medular – este o intervenție pentru pacienții cu dureri severe, complexe tip sindrom postlamincetomie, distrofie simpatică reflexa – complex regional pain syndrome. Este un implant în canalul vertebral care, asemeni unui pacer cardiac, care stimulează cordoane nervoase pentru a diminua percepția durerii în creier.

Apelează cu încredere la terapia durerii. Specialiștii noştri îți vor face investigații complete și complexe pentru a descoperi cauza durerii și pentru a-ți prescrie un plan de tratament personalizat*.

*Atât tratamentele cât și rezultatele vor diferi de la persoană la persoană în funcție de complexitatea cazului.

Echipa de specialiști în Terapia Durerii 360

Dr. Ovidiu Nicolae Palea Terapia Durerii

dr. Palea Ovidiu Nicolae

Singurul medic din România acreditat în Terapia Durerii. Medic primar Anestezie și terapie intensivă.

Dr. Ghițoiu Ana Terapia Durerii

dr. Ghițoiu Ana Maria

Medic specialist Terapia Durerii. Neurologie.

Medic terapia durerii Ursache Elena Florina

dr. Ursache Elena Florina

 Terapia durerii. Medic primar Anestezie și Terapie Intensivă.

Medic terapia durerii Botezatu Sebastian

dr. Botezatu Sebastian

Terapia Durerii. Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală. Medic rezident Cardiologie.

Medic terapia durerii Sandu Monica

dr. Sandu Monica

Terapia durerii. Medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă.

Ce spun pacienții noștri?

Sunt foarte mulțumită de serviciile Provita, le recomand oricui.

Nicoleta Fieraru, București

Medicii de la Provita sunt profesioniști, sunt foarte buni în meseria lor.

Nicu Popescu, Cluj

La Provita am găsit specialiști bine pregătiți și aparatură ca în afara țării. Am fost foarte surprins să fiu tratat atat de prompt și respectuos pentru că îmi făcusem o părere foarte proastă despre sistemul medical românesc.

Ionuț Dinu, Timișoara
Vezi mai multe testimoniale!

Citește mai multe despre:

Dureri de spate
Dureri lombare
Coxartroză
Dureri de mâini
Recuperare medicală
Discopatie lombară
Dureri de genunchi
Hernie de disc
Artroză

Ultimele articole despre Terapia Durerii

Vezi toate articolele

Contactează-ne pentru informații și programări la Terapia Durerii 360 by Provita

Scrie-ne pe e-mail sau Whatsapp, sună sau vino la unul din centrele noastre specializate în Terapia Durerii.

Modalități de contact: