Simptomele herniei de disc

//Simptomele herniei de disc

simptome hernie de disc

Coloana vertebrală este alcătuită dintr-o serie de vertebre așezate una peste cealaltă. De sus în jos, coloana include șapte vertebre în zona cervicală, 12 în zona toracică și cinci în zona lombară, urmate de sacrum și coccis. Între vertebre există anumite discuri care au rolul de a proteja oasele prin absorbția șocurilor din activitățile zilnice precum mersul pe jos, ridicarea sau răsucirea.

Ce este hernia de disc?

Odată cu înaintarea în vârstă, discurile intervertebrale, formate în exterior dintr-un inel fibros și în interior dintr-un țesut gelatinos și elastic, încep să se deterioreze. Astfel, discul, care odinioară era ca un amortizor pentru vertebrele coloanei, se poate deteriora, deplasa spre exterior sau rupe. Acest proces poartă denumirea de hernie de disc.

Care sunt tipurile și simptomele herniei de disc?

Simptomele acestei afecțiuni pot apărea sau nu. În cazul celor care simptomele nu apar, pacienții își dau seama că au hernie de disc în timpul altor investigații medicale.

În cazul celor care simptomele fac simțită prezența herniei de disc, acestea sunt:

 • dureri ale brațelor și picioarelor
  • dacă discul herniat este în zona lombară, durerea va fi mai intensă în fese, coapse și gambe, dar poate implica și o parte din laba piciorului
  • dacă discul herniat este în zona cervicală, durerea va fi mai intensă în umeri și în brațe și va apărea mai ales în situațiile în care strănutați sau stați cu coloana vertebrală în anumite poziții
 • amorțeală sau furnicături în partea corpului deservită de nervii afectați
 • slăbiciune musculară
  • mușchii deserviți de nervii afectați tind să slăbească, lucru care vă poate aduce în incapacitatea de a vă ridica sau de a ține diverse obiecte în mână și nu numai
 • senzații de arsură în zona afectată
 • amețeală
 • pierderea controlului asupra vezicii urinare și a intestinului

În general, simptomele herniei de disc se manifestă pe una dintre părțile corpului. Dacă hernia de disc este destul de mare, atunci se poate apăsa pe nervii spinali de pe ambele părți ale corpului. Acest lucru poate duce la dureri severe în zonele afectate.

În cazul în care prezentați una sau mai multe astfel de simptome, indicat este să mergeți la medic, posibilitatea de a suferi de hernie de disc fiind destul de mare. Echipa de medici Health360 specializați în Terapia Durerii 360, Ortopedie 360 și Kinetoterapie 360 va analiza afecțiunea din perspectiva mai multor arii medicale, apoi vă va oferi un diagnostic corect și un tratament personalizat și eficient pentru vindeca afecțiunea.

Cum se poate preveni hernia de disc?

Hernia de disc poate fi prevenită prin:

 • exerciții fizice – consolidarea mușchilor trunchiului ajută la stabilizarea și susținerea coloanei vertebrale;
 • menținerea unei poziții bune a corpului – o poziție bună reduce presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale și a discurilor, mai ales atunci când ridicați obiecte grele;
 • mențineți-vă o greutate moderată a corpului – greutatea în exces exercită o presiune mai mare asupra coloanei vertebrale și a discurilor.

2019-02-13T19:10:05+00:00