Obezitate 360 2018-05-08T08:46:46+00:00

OBEZITATE 360

Pe lângă ajutorul oferit în lupta cu obezitatea, medicii Provita îți oferă și șansa la o nouă viață. La noi, pentru că oferim o plajă largă de tratamente, când un pacient își dorește să piardă în greutate, cazul lui este evaluat de către medici specializați în:

Specialitati conexe obezitate 360

 • Chirurgie bariatrică – reprezintă intervenția chirurgicală prin care se realizează scăderea în greutate prin limitarea cantității de alimente pe care stomacul o poate menține, cauzând malabsorbția de nutrienți (incapacitatea intestinului subțire de a absorbi nutrienții într-un mod adecvat) sau printr-o combinație atât a restricțiilor gastrice, cât și a malabsorbției.
 • Kinetoterapie – este terapia realizată cu ajutorul mișcărilor. Aceasta are ca scop refacerea echilibrului la nivelul organismului din punct de vedere al sistemelor muscular și osos, dezechilibru care, în timp, poate duce la apariția unor grave probleme de sănătate.
 • Terapia Durerii – se ocupă cu tratarea bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronică sau subacută ce afeactează calitatea vieții. Aceasta reprezintă un cumul de investigații amănunțite și terapii care au ca scop principal găsirea cauzelor durerii și tratarea lor.
 • Psihologie – este știința comportamentului și a minții, inclusiv a fenomenelor conștiente și inconștiente, precum și a gândirii. Psihologia își propune să înțeleagă indivizii și grupurile de indivizi prin stabilirea unor principii generale și cercetarea unor cazuri specifice.
 • Endocrinologie – reprezintă ramura biologiei și medicinei care se ocupă de sistemul endocrin, bolile sale și secrețiile specifice hormonilor săi. Totodată, endocrinologia se preocupă de integrarea proliferării, creșterii și diferențierii și de activitățile psihologice sau comportamentul metabolismului, creșterea și dezvoltarea, funcția țesutului, somnul, digestia, respirația, excreția, starea de spirit, stresul, lactația, mișcarea, reproducerea și percepția senzorială cauzată de hormoni.
 • Diabet Zaharat și Boli de Nutriție – descrie un grup de afecțiuni metabolice în care o persoană are hiperglicemie (zahăr în sânge) sau producția sa de insulină este insuficientă fie pentru că celulele organismului nu răspund corect la insulină, fie amândouă.
 • Cardiologie – este ramura medicală care se concentrează pe studiul bolilor de inimă și a vaselor de sânge. Cardiologia cuprinde diagnosticul și tratamentul bolilor cardiace ischemice și congenitale, insuficienței cardiace, aritmiilor, valvuopatiilor și bolilor pericardului.
 • Chirurgie Plastică – este specialitatea chirurgicală care implică refacerea, reconstrucția sau modificarea corpului uman. Aceasta poate fi împărțită în chirurgie reconstructivă și estetică.
 • Pneumologie – reprezintă specialitatea medicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor sistemului respirator (boli pulmonare, bronșice, pleurale și ale mediastinului – cavitatea centrală a toracelui dintre cei doi plămâni).

Obezitatea reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică deoarece crește riscul apariției unor boli cronice precum diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile coronariene, anumite forme de cancer și așa mai departe. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. Un astfel de tratament împotriva obezității este chirurgia bariatrică.

Ce este chirurgia bariatrică?

Chirurgia bariatrică, cunoscută și sub numele de chirurgia obezității, reprezintă intervenția chirurgicală prin care se realizează scăderea în greutate prin limitarea cantității de alimente pe care stomacul o poate menține, cauzând malabsorbția de nutrienți (incapacitatea intestinului subțire de a absorbi nutrienții într-un mod adecvat) sau printr-o combinație atât a restricțiilor gastrice, cât și a malabsorbției.

Care sunt cele mai frecvente proceduri chirurgicale bariatrice?

Procedurile folosite în chirurgia bariatrică, cele mai multe fiind realizate astăzi prin tehnici minim invazive (chirurgie laparoscopic), pot fi împărțite în trei mari categorii:

 • RESTRICTIVE
  • montarea unui inel de silicon reglabil (Adjustable Gastric Band-LAGB)
  • gastrectomie longitudinală (Sleeve Gastrectomy-SG)
 • MALABSORTIVE
  • diversia biliopancreatică cu comutator duodenal (Biliopancreatic Diversion with Duodenal Switch (BPD/DS) Gastric Bypass)
 • MIXTE/COMBINATE
  • Bypass-ul gastric (Gastric Bypass – GBP)

Ce presupune chirurgia bariatrică de tip gastrectomie longitudinală?

Chirurgia bariatrică de tip gastrectomie longitudinală se realizează prin eliminarea a aproximativ 80% din stomac, păstrându-se o parte tubulară care seamănă cu o banană. În primul rând, noua parte a stomacului are un volum considerabil mai mic decât cel normal și conduce la reducerea semnificativă a cantității de alimente care poate fi consumată. Un impact mai mare îl are, se pare, efectul chirurgiei asupra hormonilor intestinali care influențează o serie de factori precum foamea, sațietatea și controlul glicemiei.

Care sunt avantajele chirurgiei bariatrice de tip gastrectomie longitudinală?

Chirurgiei bariatrice de tip gastrectomie longitudinală are următoarele avantaje:

 • restricționarea cantității de alimente pe care o poate stoca stomacul;
 • pierderea rapidă și semnificativă în greutate;
 • nu necesită prezența unui obiect străin în corp;
 • internarea pe o perioadă scurtă de timp – mai mică de 24 de ore;
 • provoacă schimbări favorabile în ceea ce privește hormonii intestinelor care suprimă foamea, reduc pofta de mâncare și îmbunătățesc senzația de sațietate.

Ce presupune chirurgia bariatrică de tip Bypass Gastric?

Bypass-ul Gastric este considerat “procedura de aur” a chirurgiei bariatrice și are două componente: prima dată se creează o pungă mică de stomac cu un volum de aproximativ 30 ml prin despărțirea vârfului stomacului de restul stomacului. Apoi prima porțiune a intestinului subțire este împărțită în două, iar partea inferioară a intestinului este adusă și conectată la punga de deasupra, nou creată. Procedura se finalizează prin conectarea porțiunii superioare a intestinului subțire împărțit cu partea inferioară a intestinului subțire propriu-zis, astfel încât acizii gastrici și enzimele digestive din stomacul ocolit și prima porțiune a intestinului subțire se vor amesteca în cele din urmă cu alimentele.

Care sunt avantajele chirurgiei bariatrice de tip Bypass Gastric?

Chirurgia bariatrică de tip Bypass Gastric prezintă următoarele avantaje:

 • produce pierderi semnificative în greutate (între 60%-80%);
 • limitează cantitatea de alimente care poate fi consumată;
 • poate duce la condiții care cresc consumul de energie;
 • produce schimbări favorabile ale hormonilor intestinelor, care reduc pofta de mâncare și sporesc sațietatea.

Ce alte afecțiuni mai pot fi tratate cu ajutorul chirurgiei bariatrice?

Cu ajutorul chirurgiei bariatrice se poate pierde în greutate pe termen lung. Greutatea pierdută depinde de tipul intervenției chirurgicale realizate și de schimbarea obiceiurilor stilului de viață. Este posibilă o pierdere în greutate la jumătate sau chiar mai mult în decurs de doi ani.

În plus față de pierderea în greutate, intervenția chirurgicală bariatrică poate ameliora sau vindeca afecțiuni adesea întâlnite în cazul obezității precum:

 • boala refluxului gastroesofagian;
 • boala de inimă;
 • tensiunea arterială crescută;
 • apneea severă de somn;
 • diabetul de tip 2;
 • accidentul vascular cerebral.

Care sunt contraindicațiile chirurgiei bariatrice?

Pentru a elimina posibilele complicații din timpul intervențiilor chirurgicale de natură bariatrică, medicii vă recomandă să renunțați la fumat cu șase săptămâni de înainte de efectuarea intervenției chirurgicale. Acest viciu poate duce la o creștere a tensiunii arteriale, dar și la probleme ale sistemului circulator. Fapt ce face ca țesuturile să se vindece mai greu. Renunțarea la fumat trebuie să aibă loc cu șase săptămâni înainte de efectuarea intervenției chirurgicale.

Nu doar la fumat este indicat să renunțați, ci și la alcool. Consumul de băuturi alcoolice nu face altceva decât să îngreuneze procesul de pierdere în greutate din cauza conținutului ridicat de calorii și valorii nutritive scăzute. În plus, după o intervenție chirurgicală, alcoolul este absorbit mult mai repede de către organism, efectul fiind mai puternic. Eliminarea ulterioară din sânge a acestuia se face mai lent decât înaintea operației.

Nici efortul fizic imediat după operație nu este indicat. Exercițiile fizice trebuie să fie adaptate nevoilor voastre, intensitatea sau gradul de dificultate fiind scăzut pentru a nu vă pune în pericol sănătatea.

În ceea ce privește o posibilă sarcină după intervenția chirurgicală bariatrică, medicii specialiști în Obezitate 360 recomandă evitarea acesteia timp de 12-18 luni.

Echipa de specialiști în Obezitate 360

Medic Obezitate 360 Diaconu Victor

dr. Diaconu Victor

Medic primar Chirugie Generală

Chirurgie Metabolică (bariatrică)

Medic Obezitate 360 Cristian Daniel Alin

Conf. dr. Cristian Daniel Alin

Medic primar Chirugie Generală

Chirurgie Metabolică (bariatrică)

Ce spun pacienții noștri?

Sunt foarte mulțumită de serviciile Provita, le recomand oricui.

Nicoleta Fieraru, București

Medicii de la Provita sunt profesioniști, sunt foarte buni în meseria lor.

Nicu Popescu, Cluj

La Provita am găsit specialiști bine pregătiți și aparatură ca în afara țării. Am fost foarte surprins să fiu tratat atat de prompt și respectuos pentru că îmi făcusem o părere foarte proastă despre sistemul medical românesc.

Ionuț Dinu, Timișoara
Vezi mai multe testimoniale!

Citește mai multe despre:

Balonul gastric
Dureri lombare
Operația de micșorare a stomacului (Gastric Sleeve)
Recuperare medicală
Inelul gastric
Dureri de genunchi

Ultimele articole despre Obezitate 360

Vezi toate articolele

Contactează-ne pentru informații și programări la Obezitate 360 by Provita

Scrie-ne pe e-mail sau Whatsapp, sună sau vino la unul din centrele noastre specializate în Obezitate 360.

Modalități de contact: