Nevralgia intercostală, “săgeata care ne taie respirația”

//Nevralgia intercostală, “săgeata care ne taie respirația”

nevralgie-intercostală

De foarte multe ori, seara ne băgăm la somn fără vreo problemă, iar dimineața ne este umbrită de un “junghi” intercostal care nu ne permite să respirăm și nici să ne mișcăm cum trebuie. Parcă cineva ne-ar fi înfipt o săgeată între coste sau în spate și ar fi lăsat-o acolo. Încercăm să găsim o poziție confortabilă în care să nu simțim durerea, de multe ori în zadar. Firesc, următorul gând care ne trece prin cap este dacă nu cumva “ne-a tras curentul”. Iar de cele mai multe ori, curentul rămâne cel răspunzător de această afecțiune numită nevralgie intercostală.

Ce este nevralgia intercostală?

Nevralgia intercostală reprezintă, practic, o durere neuropată care implică, așa cum îi spune și numele, nervii intercostali, cei care se întind de la măduva spinării până sub coaste și care afectează peretele toracic și partea superioară a trunchiului.

Care sunt simptomele nevralgiei intercostale?

Așa cum am menționat mai sus, principalul simptom al acestei afecțiuni este durerea în toate formele sale și poate fi simțită în jurul coastelor, în partea superioară a pieptului și a spatelui.

Totodată, durerea poate fi însoțită și de alte simptome precum:

 • senzație de presiune în jurul cutiei toracice;
 • furnicături;
 • amorţeală.

Durerea resimțită poate fi puternică chiar și în momentul efectuării unor activități banale care nu implică efort, cum ar fi respirația profundă sau întinderea. Intensificarea durerii mai poate avea loc în momentele în care râdem, tușim sau strănutăm. Uneori, pot apărea dureri și la nivelul umărului și pelvisului inferior. Durerea de referință este cea pe care o simțim în altă zonă decât cea afectată.

Există posibilitatea apariției unor cazuri mai severe de nevralgie intercostală, acestea fiind caracterizate de simptome precum:

 • spasme musculare involuntare;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • paralizie;
 • atrofie musculară;
 • durere fulgerătoare.

 Care sunt, în realitate, cauzele apariției nevralgiei intercostale?

Nevralgia intercostală este cauzată, în principal, de iritarea, inflamarea sau compresia nervilor dintre coaste, însă, frecvent, este doar sindrom miofascial, adică un fel de cârcel muscular. O serie de alte lucruri pot duce la instalarea acestei afecțiuni, printre care:

 • traumatismele la nivelul pieptului;
 • infecții virale, cum ar fi zona zoster;
 • blocarea nervului sau presiunea asupra lui;
 • vătămarea în urma unei intervenții chirurgicale care a implicat deschiderea cutiei toracice pentru accesul la gât, plămâni, inimă sau diafragmă.

Uneori, nevralgia intercostală nu are o cauză clară, în acest caz numindu-se nevralgie intercostală idiopatică.

Cum este diagnosticată nevralgia intercostală?

Înainte de diagnosticarea nevralgiei intercostale, echipa de medici Health360 specializați în Terapia Durerii 360 va dori să excludă orice alte cauze ale durerii respective. În timpul examinării fizice, medicii vor presa zona între coaste sau vă vor cere să respirați adânc. Dacă oricare dintre acestea cauzează durere, atunci este posibil să aveți nevralgie intercostală.

În funcție de simptomele avute există posibilitatea de a avea nevoie și de un examen neurologic pentru a verifica dacă sunt probleme cu sistemul nervos. De asemenea, echipa de medici specializați în Terapia Durerii 360 vă poate pune să faceți o radiografie cu ultrasunete, scanare CT (computer tomografic) sau RMN pentru a vedea dacă există semne de vătămare corporală.

Cum poate fi tratată nevralgia intercostală?

Există mai multe opțiuni pentru ameliorarea nevralgiei intercostale, însă mulți oameni consideră că o combinație de tratamente funcționează cel mai bine. Greșit! Tratamentul corespunzător și eficient se dă în urma unui diagnostic corect care se pune doar în cabinetul medicului specialist. Dacă durerea nu cedează în urma terapiei manuale, dry needling-ului și kinetoterapiei, atunci, cu ajutorul intervențiilor specifice Terapiei Durerii, vom găsi nervul iritat și fie îl vom dezinflama ghidat, fie îl neutralizăm prin ablație cu radiofrecvență, un procedeu prin care nervul dureros este anes teziat pentru mai multe luni și, uneori, pentru mai mulți ani. Nu lăsați durerea să vă chinuie! Programați-vă la o consultație aici!

2019-02-13T19:08:19+00:00