Evaluarea, monitorizarea și tratamentul computerizat în kinetoterapia modernă

//Evaluarea, monitorizarea și tratamentul computerizat în kinetoterapia modernă

kinetoterapia-computerizată

Toată lumea știe astăzi că începerea unui program de recuperare în orice afecțiune presupune stabilirea unui diagnostic precis, altfel poate fi o cursă ce merge foarte bine, însă în direcția greșită.

Diagnosticul clinic în cazul afecțiunilor care beneficiează de tratament kinetic este stabilit de neurolog, ortoped, medicul de recuperare sau sportiv ori de către specialistul în terapia durerii în urma unor teste simple sau unor investigații ce presupun imagistică (radiografie, RMN, CT, ecografie musculo-scheletală etc.).

Atunci când medicul recomandă recuperarea prin kinetoterapie se așteaptă ca specialistul în kinetoterapie să construiască un echilibru muscular ce va oferi stabilitatea musculară necesară. Majoritatea kinetoterapeuților, pentru evaluarea inițială, folosesc testele clasice pentru a evalua gradul de forță deținut de pacient în momentul startului, acestea fiind, de multe ori, subiective și lipsite de standardizare.

Din fericire, cercetătorii din domeniul sportului de performanță au dezvoltat tehnologii precise de testare a forței musculare, dar și o serie de alți parametrii ce oferă echipei de recuperare o imagine precisă a punctului de start, monitorizarea pe parcursul recuperării, precum și momentului de încheiere a acesteia. Cu toții, dar mai ales sportivii de performanță, dorim ca durata recuperării să fie cât mai scurtă, eficientă și cu rezultate de lungă durată.

Vestea foarte bună este că această tehnologie americană există deja de câțiva ani în România, în cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament Provita. Numele ei fiind dinamometrie computerizată sau robotizată Biodex. Experiența acumulată de mine în toți acești ani în care am utilizat acest robot sau kinetoterapia computerizată pentru toate articulațiile mi-a confirmat, de fiecare dată, faptul că direcția de recuperare a fost aleasă corect, cu cele mai bune rezultate, în deplină siguranță și cu maximă precizie pentru pacient.

Pe parcursul procesului de reabilitare, o problemă frecventă apare în momentul în care durerea dispare sau se diminuează semnificativ și pacientul consideră că nu mai este necesară continuarea recuperării. În acest moment, echipei de recuperare îi va fi greu să-l motiveze să continue. Aici tehnologia BIODEX folosită în kinetoterapia computerizată face, din nou, diferența.

Protocolul de recuperare începe cu o testare inițială, iar după fiecare 10 ședințe se realizează o nouă testare unde se pot observa creșterile musculaturii antrenate și dacă obiectivele au fost atinse. Abia atunci se poate știi dacă recuperarea este completă.

Dispariția durerii este un semn deosebit de important, însă nu este suficient pentru o recuperare completă. Din acest motiv, mulți pacienți, neavând posibilitatea de a realiza aceste teste speciale inițiale și intermediare, posibile doar în kinetoterapia computerizată, se prezintă după câteva luni cu aceeași durere care reapare în aceeași regiune afectată.

Evaluarea, monitorizarea și tratamentul cu ajutorul tehnologiei BIODEX, specifică kinetoterapiei computerizate, permite obținerea unor date precise cu privire la forța și amplitudinea fiecărei mișcări. Date ce sunt oferite în fișe individuale, fiind ulterior explicate fiecărui pacient pentru a putea înțelege care sunt obiectivele și cum vor fi atinse, precum și pentru a-l motiva să continue. Principalul scop este ca, în final, pacientul să aibă un corp echilibrat din punct de vedere muscular și ZERO DURERE!

În aceste fișe pacientul poate vedea, spre exemplu, dacă există dezechilibre musculare și osteoarticulare pentru membrele inferioare, superioare și coloana vertebrală sau cât de echilibrată este articulatia genunchiului. Toate aceste date sintetizându-se de către computer într-o hartă precisă, foarte utilă specialistului, pentru monitorizarea exactă a recuperării.

Tehnologia System4Pro (Biodex SUA) folosită în kinetoterapia computerizată se adresează tuturor articulațiilor membrelor superioare și inferioare, precum și coloanei vertebrale și este certificată internațional pentru studii medicale și cercetare, ceea ce confirmă acuratețea datelor obținute, testelor și tratamentelor efectuate.

De aceea, așa cum spuneam, în kinetoterapia modernă, pentru a alege de la început și a menține direcția corectă în recuperarea pacienților noștri, consider că posibilitatea de a beneficia de această metodă modernă, computerizată, sigură și cu efecte de lungă durată de evaluare, monitorizare și tratament reprezintă un avantaj enorm.

Alexandru Ilie, kinetoterapeut

2019-02-13T19:08:25+00:00