Cu ce probleme vin pacienții la kinetoterapie?

//Cu ce probleme vin pacienții la kinetoterapie?

proceduri kinetoterapeutice

Înaintarea în vârstă, dar și alte activități zilnice sau accidentări lasă urme adânci asupra corpului fiecăruia dintre noi fie pe loc, fie în timp. Urme care nu sunt întotdeauna vizibile, dar care nu ezită nicio secundă să își face simțită prezența. Durerea, căci despre ea este vorba, reprezintă vestitorul majorității afecțiunilor, la pachet, desigur, cu alte simptome specifice acestora. Aproape insuportabilă sau sâcâitoare în unele cazuri, durerea a devenit și unul dintre motivele principale pentru care apelăm la medici, dar și la procedurile kinetoterapeutice pentru tratarea afecțiunilor.

Kinetoterapia joacă un rol important în acest sens, fiind terapia care, cu ajutorul mișcării, încearcă să restabilească anumite funcții ale corpului, să regleze dezechilibrul prezent la nivelul organismului și, evident, să anihileze durerea. Practic, procedurile kinetoterapeutice nu doar că reduc semnificativ durerea, ci ajută și la vindecarea afecțiunii, în funcție de gravitatea acesteia.

Peste 15 afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul procedurilor kinetoterapeutice

COLOANA VERTEBRALĂ

DEFICIENȚE ALE COLOANEI VERTEBRALE

CIFOZELE – sunt încurbări  exagerate ale coloanei vertebrale în plan sagital (care este situate în plan vertical de simetrie) cu convexitatea orientată posterior. Denumirea provine de la grecescul Kyfos și se traduce prin “îndoit anterior, încovoiat, cocoșat”.

LORDOZELE – sunt încurbări exagerate ale coloanei vertebrale în plan sagital cu convexitatea orientată anterior.

SCOLIOZA – deviație a coloanei vertebrale față de planul sagital înscriind una sau mai multe curburi în plan frontal, de mărimi variabile și ideologii diferite.  Diformitatea nu se corectează, nici voluntar, nici prin eliminarea forțelor gravitaționale.

AFECȚIUNI ALE COLOANEI VERTEBRALE CARE PREZINTĂ AFECTAREA UNUIA SAU MAI MULTOR DISCURI INTERVERTEBRALE

DISCOPATIA – este un termen cu caracter general folosit pentru a defini afecțiunile discurilor intervertebrale. Acest termen ar trebui folosit doar cu sensul de discopatie degenerativă ceea ce presupune o deteriorare structurală a discului intervertebral. Discopatia poate fi în regiunea cervicală, toracală și lombară.

HERNIA DE DISC – reprezintă ruperea sau ieșirea în exterior a discurilor intervertebrale care au rolul de amortizare a șocurilor și de a menține coloana vertebrală flexibilă în urma accidentelor sau a îmbătrânirii, Această afecțiune poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivel inferior al coloanei, în zona lombară. Uneori hernia de disc apare și la nivelul gâtului, cervical și, mai rar, toracic.

LOMBOSCIATICA – este un sindrom patologic asociind lumbago cu sciatica. Se caracterizează, în faza acută, cu dureri lombare iradiate în partea externă și posterioară a unuia sau a ambelor membre inferioare. Este cauzată, cel mai frecvent, de iradiația radiculară provocată de un prolaps sau de o hernie a nucleului pulpos intervertebral.

SPONDILOZA – este o manifestare vertebrală a reumatismului degenerativ, caracterizată prin osteofitoză, degenerescența discului intervertebral și un platou tablou clinic care diferă după segmentul afectat având, însă, ca simptom comun durerea. Spondiloza este o afecțiune care apare în mod natural ca urmare a înaintării în vârstă, este un proces natural de degradare a coloanei vertebrale, dar și a elementelor adiacente (mușchi, ligamente paravertebrale și discuri intervertebrale).

 • Spondiloza în zona cervicală cuprinde parestezii (senzație falsă de furnicătură, amorțeală, înțepătură care apare în unele boli ale sistemului nervos) ale membrelor, greutăți în efectuarea mișcărilor, stări de oboseală, amețeli, dureri de cap, sunete în urechi, vedere încețoșată, dificultăți de concentrare și de memorie fiind afectați nervii care pleacă de la nivelul coloanei cervicale către cap, umeri și mâini.
 • Spondiloza toracală poate include nevralgii intercostale, tulburări de genul distoniei neurovegetative și altele.
 • În zona lombară, spondiloza se poate caracteriza prin lombalgii, dar și dureri pe traiectul nervului sciatic.

 

GENUNCHI

AFECȚIUNILE CARTILAJULUI

CONDROMALACIA PATELARĂ (ROTULIANĂ) – este ramolismentul cartilajului capsulei articulare de la nivelul genunchiului. Afecțiunea apare, de obicei, la tineri și poate fi determinată de traumatism la nivelul genunchiului, uzura excesivă sau o slăbiciune musculară.

În loc să alunece ușor pe lângă extremitatea inferioară a femurului, capsula articulară freacă această suprafață erodând în timp cartilajul. Deteriorarea poate să fie de la o mică anomalie a suprafeței cartilajului și până la dispariția completă a acestuia, cu expunerea suprafeței osoase la nivelul tarticular al genunchiului.

Condromalacia traumatică apare după o lovitură la nivelul genunchiului care rupe o porțiune mică de cartilaj articular sau un fragment mai mare, care conține o porțiune de os (fractură osteocondrală).

LEZIUNI LA NIVELUL GENUNCHIULUI

Cele două meniscuri pot fi lezate ușor printr-o mișcare de rotație a genunchiului în timpul unui efort susținut. RUPEREA PARȚIALĂ SAU TOTALĂ A MENISCULUI apare la o mișcare bruscă de torsiune sau de rotație a coapsei în timp ce piciorul stă pe loc, spre exemplu întoarcerea bruscă pentru a lovi mingea de tenis.

Dacă ruptura este minimă meniscul rămâne conectat în partea anterioară și posterioară a genunchiului, dacă ruptura este mare meniscul poate atârna de un filament al cartilajului. Gravitatea unei rupturi depinde de localizare și de extensie.

AFECȚIUNI ALE LIGAMENTELOR

 • leziuni ale tendoanelor;
 • artrită;
 • artroza genunchiului.

UMĂRUL

AFECȚIUNI ALE UMĂRULUI

Este important de reținut faptul că numeroase afecțiuni de la nivelul coloanei cervicale, inimii, diafragmei sau umărului au caracteristici clinice comune care se suprapun. La evaluarea durerii de umăr este important să se evalueze toate aceste sisteme.

Principalele afecțiuni ale umărului sunt:

 • tulburări ale coafei rotatorilor (tendinopatia coafei, sindromul de impingement al umărului, bursita subacromială, rupturi ale coafei rotatorilor);
 • tulburări glenohumerale;
 • tulburări acromioclaviculare;
 • tendinita bicepsului brachial;
 • instabilitate în umăr.

Pentru fiecare afecțiune în parte există anumite proceduri kinetoterapeutice specifice ce au rolul de a ameliora durerea și de a vindeca afecțiunea. Nu toate “tratamentele” găsite pe Internet sunt eficiente și, mai ales, potrivite pentru afecțiunea de care suferiți, motiv pentru care procedurile kinetoterapeutice se dau doar de către medicul specialist în urma unor investigații amănunțite. În acest sens, echipa de medici Health360 specializați în Kinetoterapie 360 vă stă oricând la dispoziție și o puteți contacta aici. Programează-te la o consultație!

2019-02-13T19:09:00+00:00