Chirurgia bariatrică, înainte de sarcină și după ce ați devenit mamă

//Chirurgia bariatrică, înainte de sarcină și după ce ați devenit mamă

chirurgia-bariatrica-pentru-mame

Chirurgia bariatrică îmi afectează sarcina?”, “Copilul meu va avea probleme dacă fac o operație de micșorare a stomacului înainte de sarcină?”, Pot apela la chirurgia bariatrică după sarcină pentru a ajunge la greutatea ideală?”, “Am trei copii și am ajuns la pragul dintre supraponderabilitate și obezitate morbidă. Știu că după sarcină scăderea surplusului de greutate reprezintă o problemă seriosasă. Chirurgia bariatrică mă va ajuta în acest sens?”

Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun mamele sau viitoarele mame cu privire la chirurgia bariatrică înainte și după naștere. Ei bine, această intervenție nu reprezintă un risc pentru sarcină și nici pentru copil.

CHIRURGIA BARIATRICĂ ÎNAINTE DE SARCINĂ

Rezultatele unei sarcini după toate tipurile de intervenții chirurgicale bariatrice sunt universal mai sigure și mai bune decât rezultatele sarcinilor obeze. Chiar și atunci când mamele nu au scăpat încă de un număr mare de kilograme în plus după chirurgia bariatrică. Printre complicațiile care se evită prin operația de scădere în greutate sunt: preeclampsie (o creștere a tensiunii arteriale care duce la hipertensiune arterială cronică) și diabet gestațional, o incidență mai mică a celor născuți morți și mai puține avorturi. De asemenea, urmașii femeilor care au apelat la chirurgia bariatrică înainte de naștere sunt mai puțin predispuși la supraponderabilitate.

Cât timp trebuie să aștepte o viitoare mamă după intervenția chirurgicală bariatrică pentru a rămâne însărcinată?

Cel mai indicat ar fi ca între operația de scădere în greutate și sarcină să treacă 6 luni deoarece corpul ar putea avea anumite deficiențe nutriționale dăunătoare. După această perioadă se poate ajunge la o greutate stabilă și se poate asigura copilului o nutriție suficientă pentru o sarcină sănătoasă.

Iată care sunt complicațiile care pot apărea în cazul în care sarcina apare la mai puțin de 6 luni de la procedura bariatrică:

  • vărsături excesive: regurgitarea poate fi frecventă după intervenția chirurgicală de pierdere în greutate, iar mărirea frecvenței vărsăturilor poate însemna că inelul a alunecat;
  • durerea: orice durere severă a abdomenului necesită o evaluare suplimentară deoarece ar putea însemna că există leziuni interne;
  • pierderea rapidă în greutate: în acest caz ar putea fi nevoie de suplimente nutritive în timpul sarcinii pentru ca fătul să nu aibă probleme.

Pierderea în greutate oferă o creștere a fertilității

Obezitatea este o cauză majoră a infertilității. Pierderea în greutate, prin intervenție chirurgicală bariatrică vă poate ajuta să deveniți mamă dacă obezitatea a fost motivul pentru care ați avut probleme.

De obicei, femeile cu probleme de fertilitate cauzate de obezitate care au apelat la intervenții chirurgicale bariatrice încep după procedură să aibă ovulație. Sindromul ovarului polichistic (PCOS), anomaliile metabolice și reproductive pot fi, de asemenea, rezolvate după intervenția chirurgicală și îmbunătățirea fertilității.

CHIRURGIA BARIATRICĂ DUPĂ NAȘTERE

Creșterea în greutate în timpul sarcinii este normală și sănătoasă. Din păcate, multe mame consideră dificilă pierderea acestei greutăți după nașterea bebelușului. Pentru femeile care au fost supraponderale înaintea sarcinii, pierderea în greutate post-natală poate fi și mai dificil de realizat, motivele ținând atât de natura biologică, cât și de mediu. Pentru femeile cu un IMC de peste 40, menținerea sarcinii poate fi epuizantă și frustrantă.

Ce beneficii aduce chirurgia bariatrică pentru mame?

Chirurgia bariatrică pentru mamele obeze care au un IMC de 35+ poate oferi o soluție sigură și rapidă pentru obținerea greutății ideale și evitarea apariției afecțiunilor legate de obezitate (diabetul de tip 2, colesterolul ridicat, apneea de somn, hipertensiunea arterială și astmul).

Beneficiile chirurgiei bariatrice după naștere sunt confirmate și de o mamă de 45 de ani care are trei copii.

„A existat o serie de factori care au dus la decizia mea de a apela la o operație de scădere în greutate. Am luat kilograme în plus la fiecare copil și din moment ce familia mea avea și o lungă istorie a obezității, am hotărât că este timpul să mă ocup de mine. Și acum viața mea s-a schimbat, asta e sigur! Singurul meu regret este că nu am făcut asta mai devreme. „, a spus Maria.

Se poate alăpta după o intervenție chirurgicală bariatrică?

Da! Mamele trebuie să țină însă seama de faptul ca alimentația în timpul alăptării este deosebit de importantă. Dacă există un nivel scăzut de nutrienți sau vitamine în corp, acestea pot fi, de asemenea, scăzute în laptele matern, prin urmare mamele trebuie să se asigure că aleg cu multă atenție alimentele pe care vor ingera și să fie atente la cantitățile respective.

Deși, în general, este o metodă sigură și eficientă pentru scăderea în greutate atât înainte de sarcină, cât și după, nu apelați la chirurgia bariatrică fără a discuta cu un medic specialist în acest sens. El este singurul în măsură să vă recomande această intervenție chirurgicală după efectuarea unor controale de specialitate care spun dacă sunteți eligibilă. Totodată, acesta vă poate aduce la cunoștință și riscurile la care vă supuneți, dacă este cazul. Echipa de medici Health360 specializați în Obezitate 360 vă stă oricând la dispoziție și poate fi contactată aici.

2019-02-13T19:08:42+00:00