Ce este spondiloza și cum o tratăm?

//Ce este spondiloza și cum o tratăm?

spondiloza

Înaintarea în vârstă începe să își spună cuvântul din toate punctele de vedere, însă una dintre cele mai afectate părți ale corpului rămâne coloana vertebrală. În timp, forța și structura acesteia încep să se deterioreze din cauza uzurii deoarece suportă greutatea corpului superior, protejează măduva spinării și, în mod constant, se îndoaie și se răsucește. În tot sistemul complex al ligamentelor, vertebrelor, articulațiilor, nervilor și mușchilor care formează coloana vertebrală, aproape fiecare componentă se poate răni pe măsură ce îmbătrânim. Chiar dacă în unele cazuri afecțiuni apărute sunt minore, ele pot duce la apariția complicațiilor. Una dintre afecțiunile des întâlnite în acest sens este spondiloza și este caracterizată prin degenerarea generală a coloanei vertebrale și a discurilor sale intervertebrale care absorb șocurile.

Modificările degenerative pot apărea la nivelul gâtului (cunoscut ca regiunea cervicală) fiind cele mai frecvente, spatele mijlociu (regiunea toracică) sau partea inferioară a spatelui (regiunea lombară) și tinde să se agraveze odată cu creșterea persoanei în vârstă.

Care sunt cauzele apariției spondilozei?

Principalele cauze care stau la baza spondilozei sunt îmbătrânirea și uzura generală asociată cu viața naturală a organismului. Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot exacerba sau agrava spondiloza printre care:

  • rănirea neașteptată sau brucă și traumele, precum cele care pot apărea în timpul muncii fizice, sporturilor cu impact sporit, accidentelor de autovehicule sau căderilor dure;
  • predispoziția genetică, anomaliile congenitale ale coloanei vertebrale sau antecedente în familie de dureri de spate;
  • afecțiuni precum osteoartrita articulară facială, stenoza spinării sau boala degenerativă a discului, tumorile benigne sau canceroase, pintenii osoși și discuri herniate sau rupte;
  • obezitatea;
  • fumatul și / sau consumul excesiv de alcool;
  • subnutriția;
  • lipsa exercițiilor fizice;
  • realizarea unor mișcări repetitive care tensionează coloana vertebrală.

Cum se poate trata spondiloza?

De cele mai multe ori, pacienții care se confruntă cu spondiloză presupun că nu pot face nimic pentru a găsi o ameliorare a simptomelor, deoarece consideră imposibil de inversat procesul natural de îmbătrânire al organismului.

Există, însă, mai multe tratamente în acest sens. Pentru majoritatea pacienților, tratamentele conservatoare, non-chirurgicale, asigură o restaurare amplă a corpului.

TERAPIA FIZICĂ

Prin ghidarea corpului cu ajutorul exercițiilor terapeutice, kinetoterapeuții ajută persoanele afectate să-și întărească musculatura abdominală și să scape de kilogramele în exces. Acest lucru scade semnificativ severitatea simptomelor spondilozei punând puțină presiune pe coloana vertebrală.

MEDICAMENTAȚIE

Medicamentele care combat durerea și inflamația pot reduce adesea durerea și disconfortul pentru perioade lungi de timp, însă problemele asociate cu spondiloza se rezolvă, de obicei, în mod natural. Cel mai indicat este să luați doar medicamentația prescrisă de medicii specialiști, și nu “după ureche”. Totodată, tehnologia cu ultrasunete, stimularea electrică ușoară și injecțiile localizate pot maximiza beneficiile medicamentelor prescrise.

TRATAMENTE ALTERNATIVE

Modalitățile de încălzire și de răcire, masajul terapeutic, terapia de decompresie a coloanei vertebrale, dar și alte tratamente bazate pe dovezi îi ajută pe pacienți să trateze spondiloza.

În cazul în care spondiloza nu mai răspunde la tratamentul conservator, inhibând leziuni secundare sau dacă tratamentele conservatoare nu reușesc să aducă o ameliorare a simptomelor, intervențiile minim invazive pe coloană pot evita operația chirurgicală care este totdeauna ultima soluție. În acest sens, echipa de medici Health360 specializați în Ortopedie 360 și Kinetoterapie 360 vă stă oricând la dispoziție și poate fi contactată aici.

2019-02-13T19:08:48+00:00