Ce duce la tasarea vertebrelor și cum se tratează?

//Ce duce la tasarea vertebrelor și cum se tratează?

tasarea-vertebrelor

Una dintre cele mai importante componente ale corpului și, totodată, una dintre cele mai predispuse la accidentări este coloana vertebrală. Presiunea pusă zilnic asupra acesteia din diverse motive împreună cu alte afecțiuni pot duce, printre altele, la tasarea vertebrelor. De obicei, tasarea vertebrelor este definită ca o vertebră care a scăzut în înălțime cu 15 – 20% din cauza multiplelor microfracturi produse la nivelul ei.

Care sunt cauzele tasării vertebrelor?

OSTEOPOROZA

Osteoporoza este, de departe, cea mai frecventă cauză a tasării vertebrelor, mai ales în cazul femeilor cu vârsta peste 50 de ani. Această afecțiune produce subțierea oaselor, ele devenind mai fragile și mai slabe. Tasarea vertebrelor se poate produce în timpul unei activității normale, ducând astfel la o fractură a coloanei. Aceste fracturi de compresie pot provoca o durere severă și pot modifica permanent forma și puterea coloanei vertebrale.

TRAUMELE

Traumele provocate la nivelul coloanei vertebrale în urma unor activități solicitante fizic pot duce, de asemenea, la tasarea vertebrelor și la fracturi minore sau severe. Astfel de traume ar putea proveni dintr-o cădere, un salt forțat, un accident de mașină sau orice eveniment care presează coloana vertebrală.

CANCERUL/TUMORILE

Unele tipuri de cancer pot provoca o slăbire a vertebrelor până la punctul în care acestea pot fi tasate sau fracturate. O tasare a coloanei vertebrale care apare din puține motive sau deloc poate fi primul indiciu că un cancer nerecunoscut s-a răspândit în coloana vertebrală. Cancerul sau mielomul multiplu trebuie luat în considerare la pacienții care au, de asemenea, hipercalcemie, anemie inexplicabilă, pierdere în greutate sau proteinurie.

Este extrem de important să se diagnosticheze cu precizie fracturile de compresie vertebrală cauzate de osteoporoză deoarece există un număr de efecte adverse potențiale în cazul în care un diagnostic este ratat și nu există tratament. În general, fracturile vertebrale sunt asociate atât cu morbiditate crescută (efecte secundare nedorite) cât și cu mortalitate (deces).

Morbiditatea asociată cu tasarea vertebrelor include adesea simptome precum durere continuă, scăderea funcției fizice, deformarea și potențialul de izolare socială, toate acestea având un impact negativ asupra calității generale și bucuriei vieții individului.

Mortalitatea este, de asemenea, asociată cu tasările vertebrale deoarece femeile diagnosticate cu o fractură de compresie a coloanei vertebrale au o rată de mortalitate mai mare cu 15% decât cele care nu prezintă fracturi.

Cum se poate trata fractura de compresie?

Tratamentul tasării vertebrelor cauzate de osteoporoză este, de obicei, împărțit în două părți: tratamentul fracturilor de compresie în sine și tratamentul osteoporozei care le-a provocat.

TRATAMENTUL FRACTURILOR

Tratamentul pentru tasarea vertebrelor va include, în mod obișnuit, tratament non-invaziv precum odihna, medicamentația împotriva durerii, utilizarea căldurii sau gheții pentru durerea locală și revenirea lentă la mobilitate. Intervenția poate fi, de asemenea, recomandabilă. Cele mai recomandate două tipuri de intervenții chirurgicale pentru fractura de compresie sunt vertebroplastia și kiphoplastia. Ambele intervenții pot ajuta la vindecarea tasării. Sunt proceduri minim invazive de zi care stabilizează coloana și evită operații mari cu materiale metalice implantate și recuperări prelungite.

TRATAMENTUL OSTEOPOROZEI

Tratarea osteoporozei subiacente a pacientului este o parte importantă a planului de tratament. Acesta va include o combinație între suplimente de calciu, vitamina D, exerciții cu greutăți și terapie de substituție hormonală pentru femei.

Un lucru rămâne, însă, sigur: cel mai bun plan de tratament în cazul tasării vertebrelor se poate da doar de medicul specialist în urma unui consult de specialitate. În acest sens, echipa de medici Health360 specializați în Terapia Durerii 360 vă stă oricând la dispoziție și poate fi contactată aici. Nu lăsa durerea să pună stăpânire pe tine! Programează-te la o consultație!

2019-02-13T19:08:02+00:00