Cauzele și tratamentul rupturii de menisc

//Cauzele și tratamentul rupturii de menisc

ruptura-de-menisc

A face sport și mai ales de performanță nu înseamnă doar un stil de viață sănătos, ci și riscuri. Iar unul dintre cele mai grave riscuri este accidentarea. Din păcate, nu există vreun sportiv de performanță și nu numai care să nu fi suferit vreo accidentare în carieră. Cea mai comună este ruptura de menisc întâlnită în special la voleibaliști, baschetbaliști, fotbaliști, dar și la cei care practică sporturi de contact. Practic, cei mai predispuși la acest tip de accidentare sunt cei care suprasolicită genunchii, cele mai mari și cele mai complexe articulații ale corpului uman și, totodată, cele mai folosite și extrem de vulnerabile la apariția unor leziuni.

Care sunt cauzele rupturii de menisc?

Meniscul este o bucată de cartilaj care joacă rolul unei perne între femur (osul coapsei) și tibie. Activitățile care pun presiune sau necesită rotirea în exces sau bruscă a articulației genunchiului pot provoca o ruptură a meniscului. Practic, nu doar sporturile care suprasolicită genunchii (volei, tenis, baschet, handbal, fotbal și așa mai departe) pot duce la acest tip de accidentare, ci și ridicarea mai rapidă dintr-o poziție ghemuită.

O altă cauză este înaintarea în vârstă. Meniscul slăbește odată cu vârsta, iar rupturile sunt mai frecvente în cazul celor care au peste 30 de ani.

Osteoartrita joacă și ea un rol destul de important în acest sens deoarece, odată instalată, crește riscul unei astfel de accidentări. Durerea și rigiditatea articulațiilor cauzate de îmbătrânire și uzură fac din ce în ce mai posibilă ruptura de menisc.

Care sunt simptomele rupturii de menisc?

În cazul unei rupturi de menisc puteți avea:

  • dureri, mai ales când zona este atinsă;
  • umflături;
  • dificultate la mutarea genunchiului sau incapacitatea de a executa mai multe mișcări;
  • senzație de blocare a genunchiului;
  • senzație de slăbiciune.

De asemenea, puteți simți o senzație de alunecare sau aplecare, lucru care, de obicei, indică faptul că o bucată de cartilagiu a devenit liberă și blochează articulația genunchiului.

Cum se poate trata ruptura de menisc?

În funcție de gravitatea vătămării, opțiunile de tratament pot varia de la remedii la domiciliu, până la intervenții chirurgicale în ambulatoriu.

Inițial, ar trebui să tratați ruptura de menisc prin tehnici conservatoare care includ repaus, gheața, compresia și ridicarea (metoda RICE):

  • Odihniți-vă genunchiul accidentat – utilizați cârje în cazul deplasării pentru a evita punerea presiunii pe genunchiul afectat. Evitați orice activități care vă agravează durerea de genunchi.
  • Puneți gheață sau comprese cu gheață pe genunchi la fiecare 3-4 ore timp de 30 de minute.
  • Compresie – înfășurați genunchiul într-un bandaj elastic pentru a reduce inflamația.
  • Ridicare – țineți genunchiul ușor ridicat pentru a reduce inflamația.

Următorul pas este să mergeți la medicul specialist pentru a vedea în detaliu care este stadiul afecțiunii. În funcție de diagnostic, acesta vă poate trimite la kinetoterapie pentru reducerea durerii și creșterea mobilității și stabilității genunchiului.

În cazul în care genunchiul nu răspunde la tratamentul de mai sus sau ruptura de menisc este una mai gravă, medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală artroscopică, după care un kinetoterapeut vă va ajuta să vă recuperați funcțiile genunchiului în întregime.

Doar diagnosticată la timp și tratată corespunzător, ruptura de menisc poate fi “uitată”, iar persoana în cauză îți poate relua activitățile pe care le avea înainte de accidentare. În acest sens, echipa de medici Health360 specializați în Ortopedie 360 vă stă la dispoziție și poate fi contactată aici.

2019-02-13T19:08:14+00:00