Brahiterapie 360 2018-03-22T08:01:02+00:00

BRAHITERAPIE 360 PENTRU PROSTATĂ

La Centrul de Diagnostic și Tratament Provita “multidisciplinaritatea” este unul dintre cuvintele cheie. Medici cu diferite specializări lucrează împreună pentru a trata afecțiunile oncologice. Astfel, cancerul la prostată tratat prin brahiterapie este supervizat și de medici specializați în:

Specialitati conexe brahiterapie 360

 • Oncologie – este ramura medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea cancerului. Originea etimologică a numelui vine de la cuvântul grecesc ónkos care înseamnă tumoare și logos care înseamnă cuvânt.
 • Urologie – reprezintă specialitatea medico-chirurgicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor tractului urinar masculin și feminin și sistemului reproducător masculin. Mai exact, urologia se ocupă de următoarele organe: rinichii, glandele suprarenale, ureterele, vezica urinară, uretra și organele reproducătoare masculine (testiculele, epididimul, canalul deferent, veziculele seminale, prostata și penisul).
 • Psihologie – este știința comportamentului și a minții, inclusiv a fenomenelor conștiente și inconștiente, precum și a gândirii. Psihologia își propune să înțeleagă indivizii și grupurile de indivizi prin stabilirea unor principii generale și cercetarea unor cazuri specifice.
 • Imagistică – este specialitatea medicală care reunește mai multe proceduri utilizate în terapie pentru a schimba atitudinile, comportamentul sau reacțiile fiziologice. Ca proces mental, imagistica este definită ca “orice gând care reprezintă o calitate senzorială”. Aceasta include, pe lângă partea vizuală, toate simțurile: auditiv, tactil, olfactiv, proprioceptiv și kinestezic.

 

Cancerul constituie una dintre cauzele majore de deces, provocând, în medie, 262 de decese la suta de mii de locuitori în Uniunea Europeană, potrivit statisticilor. La Centrul de Diagnostic și Tratament Provita te ajutăm să tratezi cancerul de prostată printr-un program inovator în care sunt implicați medicii urologi cu renume internațional. Pacienții sunt tratați cu aparatură de ultimă generație prin care se pot efectua diverse proceduri avansate, printre care și brahiterapia.

Ce este brahiterapia?

Brahiterapia, cunoscută și sub numele de radiație internă, este o formă de radioterapie administrată la distanțe scurte, specifică afecțiunilor oncologice. Brahiterapia implică plasarea unor semințe sau surse radioactive (fire, ace, capsule, tuburi) în interiorul corpului, mai exact în apropierea tumorii. Odată introduse, acestea furnizează tumorii o doză mare de radiații și, totodată, nu expun țesuturilor sănătoase la radiații.

De câte tipuri este brahiterapia?

Brahiterapia poate fi de două feluri:

 • permanentă;
 • temporară.

În brahiterapia temporară, materialul radioactiv este plasat pentru o anumită perioadă de timp, fiind apoi retras. Rata dozei administrate poate fi scăzută (LDR) sau ridicată (HDR). În timpul brahiterapiei, materialul radioactiv este plasat în corp cu mâna sau cu un dispozitiv special care poate fi pe parcursul intervenției chirurgicale, uneori fiind necesară anestezia sau sedarea pentru a reduce disconfortul creat. După brahiterapie urmează câteva zile de izolare într-o cameră privată din spital până ce materialul radioactiv este scos din corp, după aceea fiind permis accesul vizitatorilor în camera pacientului.

În brahiterapia permanentă, materialul radioactiv plasat nu mai emite, în timp, radiații și devine inactiv. Acesta poate rămâne în interiorul corpului, nefiind dăunător. Timpul de emitere al radiațiilor diferă în funcție de afecțiune.

De câte tipuri sunt radiațiile folosite în brahiterapia pentru prostată?

Radiațiile folosite în cazul brahiterapiei sunt de două feluri:

 • intracavitare – sursa radioactivă este plasată într-o cavitate a corpului, cum ar fi rectul sau uterul;
 • interstițiale – implanturile sunt plasate în sau în apropierea tumorii, însă nu într-o cavitate corporală.

Cum mă voi simți în timpul brahiterapiei?

În timpul brahiterapiei este foarte posibil să nu aveți multe dureri sau să vă simțiți rău. Medicamentele folosite în timpul introducerii sursei radioactive din cadrul brahiterapiei v-ar putea da o stare de somnolență, v-ar putea face să vă simțiți slabi sau să vi se facă rău de la stomac. Aceste reacții adverse apărute pe durata brahiterapiei, însă, sunt de scurtă durată.

În cazul în care implantul este menținut în loc de un aplicator, este posibil să apară un anumit disconfort în acea zonă. Dacă se întâmplă acest lucru, cereți ajutorul medicului specialist în brahiterapie.

Care sunt avantajele pe care le oferă brahiterapia pentru prostată?

Brahiterapia este tratamentul minim invaziv cu cea mai scăzută rată a impotenței dintre toate tratamentele pentru cancerul de prostată.

Refacerea într-un timp relativ scurt constituie cel de-al doilea avantaj pe care îl oferă brahiterapia.

Care sunt reacțiile adverse ale brahiterapiei pentru prostată?

Reacțiile adverse ale brahiterapiei sunt specifice zonei tratate deoarece, concentrându-se pe radiații într-o zonă mică de tratament, doar zona respectivă este afectată.

 • REACȚII ADVERSE ACUTE

În ceea ce privește cancerul de prostată, spre exemplu, brahiterapia poate provoca simptome urinare acute și tranzitorii, precum retenția urinară, incontinența urinară (eliminarea accidentală a urinei) sau urinarea dureroasă.

Totodată, brahiterapia în cazul acestui tip de cancer mai poate provoca frecvență intestinală crescută, diaree, constipație sau sângerare rectală minoră. De obicei, reacțiile adverse acute și subacute se rezolvă în câteva zile sau câteva săptămâni. În cazul brahiterapiei permanente pentru cancerul de prostată există o mică șansă ca anumite surse să migreze din regiunea de tratament în vezică sau în uretra și să fie transmise în urină.

 • REACȚII ADVERSE PE TERMEN LUNG

În cazul cancerului de prostată, brahiterapia poate provoca disfuncții erectile la aproximativ 15-30% dintre pacienți. Totuși, riscul apariției disfuncției erectile este legat de vârstă și, de asemenea, de nivelul funcției erectile înaintea brahiterapiei.

Există vreo pregătire specială necesară brahiterapiei pentru prostată?

Pregătirea care trebuie făcută înainte de începe brahiterapia este specificată de către medic, în funcție de afecțiune. Totuși, printre lucrurile premergătoare brahiterapiei se regăsesc:

 • pregătirea intestinului;
 • tratamentul cu ultrasunete;
 • scanarea RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) sau CT (Tomografie Computerizată);
 • analizele de sânge;
 • electrocardiograma (EKG);

Pe lângă utilizarea sa ca tratament împotriva cancerului, brahiterapia mai poate fi folosită și ca terapie ajutătoare pentru prevenirea unei recidive.

Cancerul de prostată, tratat cu ajutorul brahiterapiei

Brahiterapia cu debit mare (HDR)

Cunoscută și sub denumirea de post-încărcare, brahiterapia cu debit mare se realizează prin poziționarea unor aplicatori non-radioactivi în glanda prostatică. Ulterior, aceștia sunt încărcați cu o sursă de radiație, de ex.: iridiu-192. În general, sunt necesare 2 sesiuni, urmate apoi de 3-4 săptămâni de EBRT.

Brahiterapia permanentă – implantarea semințelor radioactive

Cea mai conservatoare metodă de tratament împotriva cancerului de prostată în stadiu incipient este brahiterapia permanentă. Mici surse radioactive de iod-125 (semințe), cu o lungime de 4,5 mm și diametrul de 0,8 mm, sunt implantate în interiorul prostatei. Fiecare emite o doză mică specifică de radiații către țesutul din jur, necesară pentru distrugerea celulelor canceroase. Datorită faptului că iradierea are loc în jurul sursei radioactive, țesuturile învecinate nu sunt afectate în mod inutil.

Care sunt etapele procedurii de brahiterapie pentru prostată ?

Prima dată persoana afectată este anesteziată, o sondă ultrasonică fiindu-i apoi întrodusă în rect. Pe baza imaginii ultrasonice a prostatei, sistemul de planificare al tratamentului calculează numărul de semințe, precum și poziția exactă a acestora, dar și distribuția optimă a lor astfel încât expunerea țesuturilor și a organelor înconjurătoare pasibile de radiere să fie minimă.

Următorul pas constă în introducerea acelor pentru implantare în prostată și implantarea efectivă a semințelor. Poziționarea optimă este monitorizată permanent prin ultrasunete și fluoroscopie. Durata acestei proceduri este de aproximativ 50-70 minute.

După finalizarea tratamentului, pacientul poate părăsi clinica în aceeași zi, urmând să revină la activitățile sale obișnuite în câteva zile.

Deoarece iodul-125 are o durată scurtă de viață, semințele emit radiații doar pentru o anumită perioadă de timp. De vreme ce coeficientul de energie emisă este redus, riscul de iradiere în afara corpului este limitat.

Echipa de specialiști în Brahiterapie 360

dr. Rădulescu Mihai Florin Brahiterapie 360

dr. Rădulescu Mihai Florin

Medic primar Urologie. Profesor Universitar. Doctor în Științe Medicale.

dr. Călin Cristian Brahiterapie 360

dr. Călin Cristian

Medic primar Urologie.

dr. Madan Victor Brahiterapie 360

dr. Madan Victor

Medic primar Urologie. Asistent Universitar. Doctor în Științe Medicale.

Ce spun pacienții noștri?

Sunt foarte mulțumită de serviciile Provita, le recomand oricui.

Nicoleta Fieraru, București

Medicii de la Provita sunt profesioniști, sunt foarte buni în meseria lor.

Nicu Popescu, Cluj

La Provita am găsit specialiști bine pregătiți și aparatură ca în afara țării. Am fost foarte surprins să fiu tratat atat de prompt și respectuos pentru că îmi făcusem o părere foarte proastă despre sistemul medical românesc.

Ionuț Dinu, Timișoara
Vezi mai multe testimoniale!

Contactează-ne pentru informații și programări la Brahiterapie 360 by Provita

Scrie-ne pe e-mail, sună sau vino la unul din centrele noastre specializate în Brahiterapie 360.

Modalități de contact:

 • Programează-te!
 • Telefon: 0730635357

 • E-mail:office@centrul-provita.ro

 • Adresa Centrul Medical Provita: Str. Agricultori nr 82, sector 2 , București.

 • Adresa Clinica Provita: Str. Alexandrina nr. 20 – 22 Sector 1 Bucuresti.