7 tipuri de tendinite și cele mai bune metode de tratare a acestora

//7 tipuri de tendinite și cele mai bune metode de tratare a acestora

tendinita

Tendinita reprezintă inflamația unui tendon și apare în momentul suprasolicitării sau rănirii unui tendon, de exemplu, în timpul practicării unui sport. Această afecțiune nu apare doar la nivelul membrelor inferioare, ci și la nivelul coatelor, încheieturii mâinilor, degetelor și așa mai departe.

Care sunt simptomele tendinitei?

Primul simptom pe care îl întâlniți în momentul în care apare tendinita este durerea în timpul exerciţiului sau la folosirea tendonului într-o anumită activitate. Practic, tendonul se inflamează, devine cald şi dureros la atingere, apoi cedează la repaus şi la aplicarea unei comprese de gheață pe zona cu pricina.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de tendinită?

COTUL JUCĂTORULUI DE TENIS

Cotul de tenis sau epicondilita laterală implică tendoanele existente pe exteriorul cotului și se atașează de mușchiul care permite extensia încheieturii mâinii și degetelor. Deși afecțiunea este cunoscută sub numele de cot de tenis, majoritatea celor afectați, culmea, cu joacă tenis.

COTUL LUI GOLFER

Acest tip de epicondilită laterală se manifest prin dureri la nivelul cotului și antebrațului și prin inflamarea tendoanelor care fac legătura între cot și antebraț. Cotul lui Golfer este similar cotului de tenis care are loc în afara cotului.

TENDINITA COAFEI ROTATORILOR

Coafa rotatorilor umărului este alcătuită din cei 4 tendoane care provin de la mușchii care ajută la mișcarea acestuia. Fiecare dintre aceste tendoane ajută la mutarea umărului în moduri diferite, iar leziunile la nivelul acestora pot apărea în urma unei traume, dar, de cele mai multe ori, se întâmplă să apară în urma unei utilizări excesive a membrului superior.

TENDINITA PATELARĂ

Tendinita patelară implică țesutul care leagă genunchiul (patelar) de osul tibiei (tendonul patelar) și care se întinde de la rotula genunchiului până la tibie. Alergarea sau repetarea săriturilor este o cauză comuna a apariției acestei tendinitei în această zonă a corpului.

TENDINITA LUI AHILE

Tendonul lui Ahile se află între călcâi și mușchiul gambei, drept urmare este cel mai predispus leziunilor sportive.

TENDINITA GLUTEUS MEDIUS

Aceasta este o tendinită comună ce apare în apropierea șoldului. De obicei, provoacă durere în momentul mersului pe jos sau jogging-ului și este adesea asociată cu bursita de șold.

Cele mai bune metode de tratare a tendinitei

Iată cele mai frecvente tratamente pentru tendinită care duc la cele mai bune rezultate:

ODIHNA

În momentul rănirii tendonului, opriți activitatea care a provocat vătămarea acestuia și încercați să evitați orice activități care pot provoca înrăutățirea durerii. Acest lucru poate ajuta la prevenirea oricăror daune suplimentare și la lăsarea tendonului să se vindece.

GHEAȚĂ

Aplicarea regulată a unei comprese cu gheață în zona afectată în primele zile după rănire poate ajuta la ameliorarea durerii și umflării.

CALMANTE

Durerea ușoară poate fi, uneori, tratată fie prin pastile, fie prin gel aplicat direct pe zona afectată.

KINETOTERAPIE

Terapia fizică pentru leziunile tendonului implică adesea un program special de exerciții pentru a ajuta la întinderea și întărirea tendonului rănit și mușchilor din jur. Prin gimnastică și tonifierea mușchilor se realizează stabilizarea articulației și astfel se îndepărtează mecanismul de apariție a durerii.

Diagnosticul este foarte important și se face la indicația medicului prin RX, ecografie de părți moi, RMN sau CT.

Tratamentul de bază e kinetoterapia, dar dacă nu este suficient, se asociază infiltrații ghidate ecografic sau fluoroscopic.

INFILTRAȚII CU CORTICOSTEROIZI ȘI NU NUMAI

Corticosteroizii pot fi injectați în jurul tendoanelor rănite pentru a reduce durerea și inflamația. Ele pot fi, de asemenea, combinate cu anestezic local pentru ameliorarea durerii.

Totodată, infiltrațiile cu PRP, extras concentrat din sânge cu trombocite și factori de vindecare este o terapie regenerativă. Mai mult, și infiltrațiile cu celule stem reprezintă o terapie regenerativă

Este foarte important ca aceste intervenții să se facă ghidat deoarece, în orb, toată medicamentația nu ajunge unde trebuie, iar șansa de reușită scade.

INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ

Chirurgia poate fi o opțiune pentru anumite leziuni la nivelul tendoanelor, dar aceasta este considerată a fi o ultimă soluție.

Durerea cauzată de tendinită poate varia în funcție de gravitatea afecțiunii. Nu este, însă, indicat să așteptați să treacă de la sine pentru că afecțiunea se poate agrava, iar durerea ar putea deveni insuportabilă. La Centrul de Diagnostic și Tratament Provita, echipa de medici Health360 specializați în Terapia Durerii 360 vă stă oricând la dispoziție și poate fi contactată aici.

2019-02-13T19:07:56+00:00