6 tipuri de scolioză și diferențele dintre ele

//6 tipuri de scolioză și diferențele dintre ele

scolioza

Ce este scolioza?

Scolioza reprezintă o curbură laterală anormală a coloanei vertebrale care apare adesea în timpul creșterii, chiar înainte de perioada pubertății. Majoritatea cazurilor de scolioză sunt ușoare, însă există și situații în care unii copii dezvoltă deformări ale coloanei vertebrale care continuă să devină mai severe în timpul creșterii.

Care sunt cauzele apariției scoliozei?

Cea mai comună cauză a apariției scoliozei este factorul ereditar deoarece tulburarea tinde să apară în familii. Tipurile mai puțin frecvente de scolioză pot fi cauzate de:

  • condiții neuromusculare, cum ar fi paralizia cerebrală sau distrofia musculară;
  • defecte ale nașterii care afectează dezvoltarea oaselor coloanei vertebrale;
  • leziuni sau infecții ale coloanei vertebrale.

Clasificarea tipurilor de scolioze

Există o serie de modalități de diferențiere între formele de scolioză, însă cea mai comună metodă de clasificare se bazează pe etiologie sau pe cauza care stă la baza acestei afecțiuni. Potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Neurologici (AANS) diferitele forme de scolioză pot fi încadrate în următoarele categorii:

  • scolioza idiopatică – fie cauza este necunoscută, fie există mai mulți factori care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni;
  • scolioza congenitală – apare din cauza unui defect al coloanei vertebrale prezent la naștere și, prin urmare, este detectată la o vârstă mai mare decât formele idiopatice de scolioză;
  • scolioza neuromusculară – reprezintă curbura spinării care se dezvoltă secundar unui tip de boală neurologică sau musculară, cum ar fi distrofia musculară sau paralizia cerebrală. Această formă de scolioză tinde să progreseze mult mai repede decât altele.

Care este diferența dintre cele 6 tipuri de scolioză?

 SCOLIOZA IDIOPATICĂ ADOLESCENTĂ

Scolioza idiopatică adolescentă este una dintre cele mai comune tipuri de scolioză și apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani. În cazul în care copilul a început să dezvolte până la 10 ani o curbură semnificativă a coloanei vertebrale, există posibilitatea ca aceasta să se accentueze până la maturitate. Explicația constă în faptul că până la această vârstă creșterea coloanei vertebrale încetinește și astfel devine din ce în ce mai puțin maleabilă.

SCOLIOZA CU DEBUT PRECOCE

Scolioza cu debut precoce apare înainte de vârsta de 10 ani. În această perioadă, adică a creșterii coloanei vertebrale, scolioza poate afecta mai mult coloana vertebrală ducând la coaste malformate și afectarea dezvoltării pulmonare.

SCOLIOZA CONGENITALĂ

Destul de rară, scolioza congenitală afectează doar 1 din 10.000 de nou-născuți, potrivit specialiștilor, și rezultă din anomalii ale coloanei vertebrale care se dezvoltă în uter, în timpul dezvoltării fetale. Scolioza congenitală nu doar că duce la dezvoltarea unei curburi laterale a coloanei vertebrale, ci poate determina copilul să dezvolte curburi suplimentare în direcția opusă, ca urmare a încercării organismului de a compensa anomalia.

SCOLIOZA DEGENERATIVĂ (SCOLIOZA DE NOVO)

Scolioza degenerativă sau scolioza de novo reprezintă curbura laterală a coloanei vertebrale care se dezvoltă pe o perioadă îndelungată de timp. O cauză a apariției acestui tip de scolioză o reprezintă degenerarea articulațiilor și discurilor coloanei vertebrale ca urmare a înaintării în vârstă.

SCOLIOZA NEUROMUSCULARĂ

Scolioza neuromusculară este afecțiunea care se dezvoltă secundar la diferite tulburări ale măduvei spinării, creierului și sistemului muscular. Practic, curbura apare atunci când nervii și mușchii nu sunt în măsură să mențină alinierea corectă și echilibrul coloanei vertebrale și trunchiului.

SCOLIOZA SINDROMICĂ

Scolioza sindromică este o formă de scolioză care se dezvoltă secundar unui tip de sindrom. Această afecțiune poate fi strâns legată de multe tipuri de tulburări, motiv pentru care simptomele variază de la un caz la altul.

Din cauza faptului că dezvoltarea scoliozei nu are, la început, ca simptom principal durerea, observarea ei trebuie făcută vizual. Important pentru sănătatea coloanei vertebrale este diagnosticarea scoliozei încă din starea incipientă pentru a împiedica dezvoltarea acesteia. De aceea, dacă observați un aspect general al corpului înclinat spre o parte, o curbură anormală a coloanei vertebrale, umeri înclinați, o talie inegală, o proeminență a coastelor pe o parte, înclinarea capului și așa mai departe, este indicat să contactați imediat un medic specialist. În acest sens, echipa de medici Health360 specializați în Kinetoterapie 360 vă stă oricând la dispoziție și poate fi contactată aici.

 

2019-02-13T19:09:26+00:00